Crossfit Newbie Tips - The Blonde Box

Crossfit Newbie Tips!

13 november 2014 | Geplaatst in:Crossfit

Je hebt er over gehoord, voor je vrienden is het een obsessie geworden een lifestyle, en nu ben jij als Crossfit Newbie nieuwsgierig om te kijken of het wel zo intensief, vermoeiend, en zweterig is als wat ze zeggen over Crossfit?! Not so fast baby!!….Misschien is het handig om te weten dat een Crossfit training/WOD een combinatie is van lichaam gewichtsoefeningen met cardio en ook nog eens het liften van gewichten…..dus zeker niet het standaard tripje naar de sportschool. Wil je een uitgebreide uitleg wat Crossfit is, met alle lingo termen lees het hier.

 

De Crossfit Newbie

 

Laten we beginnen met Dianta. Dianta ontmoette ik in mijn tijd dat ik trouw elke dinsdag naar mijn bodypump les ging, de liefde voor gewichten heeft er blijkbaar altijd in gezeten. Na de les gezellig aan de bar hangen om het over van alles en nog wat te hebben…..Dianta is het type ‘ondernemen’ en laat ik mij nou bij dat soort types erg prettig voelen, dus er was een click! Inmiddels is Dianta net als ik ook gaan bloggen, tja wat wil je als je zo ondernemend in elkaar zit. Op The Roar (www.theroar.nl) verteld zij allerlei inspirerende en grappige ondernemersavonturen van stoere dames en heren.

Maar Dianta wilde meer en was nieuwsgierig geworden of Crossfit wat voor haar zou zijn…..want waar je mee omgaat word je door besmet?! De stap naar een les in een Crossfit box was nog te groot maar er moest wel aan gesnuffeld worden…..zou ik haar dan een beginners WOD kunnen geven? Leuk, dat doen we! Dat gaf mij weer inspiratie voor deze Crossfit Newbie post! En laat ik nou in het bezit zijn van alle fijne Crossfit spullen van Crossmaxx, die jij natuurlijk ook gewoon kunt bestellen als je thuis aan de slag wil. Ok, er moest gewerkt worden!

 

Crossfit Newbie Tips - The Blonde Box

 

Dianta’s beginners WOD - 5 rounds AFAP (as fast as possible)

 

 • 100 mtr lopen
 • 50 Sit-ups
 • 10 Wallball
 • 15 Kettlebell squats 12 kg  

 

Ik kan je vertellen Dianta heeft haar snuffel Crossfit ervaring gekregen! Er is afgezien, gezweet als een…, en zelfs een heel klein traantje gelaten en dat is zeker niet iets vreemds bij Crossfit……It’s just you against you! Wat ze heeft ervaren lees je op www.theroar.nl

 

Crossfit Newbie Tips!

 

1. Je komt er achter hoe het is gesteld met je fitheid.

Ik dacht altijd dat ik redelijk fit was, hardlopen, 1/2 marathons, bodypump en mijn PT sessies. Totdat ik mijn eerste WOD had gedaan, toen werd het wel duidelijk hoe het met mijn fitheid gesteld was! Ik hapte naar lucht, zwarte vlekken voor mijn ogen maar ik ben door gegaan en heb afgezien. Nu kan en durf ik wel te zeggen dat ik nog nooit zo fit ben geweest, zelfs op mijn 43 jarige leeftijd…..dus leeftijd ‘is just a number’!

 

 

2. Je kan nog niet in alles goed zijn.

Iedere Crossfitter droomt ervan om in alle skills goed te zijn en een WOD RX’d (prescribed weight and reps) uit te voeren maar in het begin zal je meer niet kunnen dan wel. Crossfit bestaat uit zoveel workouts van gymnastics tot weightlifting met hardlopen en bodyweight oefeningen…..gek hè dat je niet in alles goed kan zijn, zelfs de beste Crossfitter niet!

 

 

3. Het is ok om uitleg te vragen keer na keer.

Durf te vragen. Als je verkeerd je oefeningen uit blijft voeren is de kans op blessures des te groter. Begrijp je en vind je het moeilijk om een bepaalde workout of lift uit te voeren…..vraag, daar zijn de coaches voor. Het is moeilijker na een tijd van verkeerd aanleren, om het weer goed te leren! En nee, je houdt de WOD niet op en bent niet vervelend door te vragen, iedereen is ooit begonnen en zal vast weten hoe jij je voelt?!

 

 

4. Wees niet bang om lager te schalen.

Als je assistentie of lichtere gewichten nodig hebt om door een WOD te komen, doe het dan! Kan je nog geen pull-up zonder elastiek who cares……uiteindelijk zal het je lukken zonder elastiek. En als je nog niet kan liften RX weight, doe het dan niet en scale het gewoon, het zal je alleen maar beter maken!

 

 

5. Wat je eet is belangrijker dan wat je lift.

Je voeding is key! Goede voeding heeft effect op je energie level, herstel en performance. En laten we eerlijk zijn het heeft ook invloed op the way you look. Ik heb echt vooruit gang geboekt door goed en bewust te eten, hoe ik dat heb gedaan, lees je hier.

 

 

6. Je zal wat blauwe plekken en blaren oplopen.

Ja, ik heb regelmatig blauwe plekken op mijn schenen van sommige Olympic lifts en blaren op mijn handen van de pull-ups en soms mis je de box met een boxjump. Als je daar over in zit dan is Crossfit niet voor jou!

 

 

7. Er zullen vriendschappen ontstaan.

Als je nieuw bent in de box wees niet bang dat je niemand kent. Ik heb nog nooit zo snel vriendschappen zien ontstaan als in een Crossfit box. En als je een tijd niet bent geweest dan zal dat mensen opvallen en naar je vragen. Ik ben niet vrijgezel, dus even een tip als je dat wel bent……ga Crossfitten bij een box!!!!

 

 

8. Geen twee dagen zijn het zelfde.

Ik vertel je dat geen één dag het zelfde is. Ok de oefeningen en de liften zijn hetzelfde maar de volgorde waarin je ze doet, je reps en tijd van je WOD zijn altijd anders. De verandering voorkomt de verveling!

 

 

 

9. Je bent een competitie aan het aangaan met jezelf.

Terwijl sommige alleen maar bezig zijn om de tijd van hun vrienden te verslaan, de uiteindelijk competitie die je zal hebben is met jezelf. Soms ben ik gefrustreerd, boos, blij en geniet ik bij het gevoel van het behalen van een prestatie van bijv je eerste pull-up, een perfecte snatch noem maar op, dat gevoel is heaven! Maar dat geld natuurlijk ook voor als je de bar laat vallen omdat deze te zwaar voor je is, of dat na eindeloos oefenen van je muscle-up het nog steeds niet lukt. Dan ben je zwaar gefrustreerd, Crossfit confronteert je met je mentale sterkte en je zwakheden.

 

 

10. Je zult verslaafd raken.

dit kan een nadeel zijn of een voordeel, het is maar hoe je het bekijkt! Ik ken genoeg mensen die net zijn begonnen and now all they do or talk is Crossfit! Na een paar maanden zal je zien dat je een huwelijk bent aangegaan  met Crossfit en de Crossfit Community. Ben ik even blij dat mijn eigen lieve hubbie mij alle vrijheid geeft en mijn verslaving heeft geaccepteerd…….Love You!!!

 

IMG_0357 2

 

Ok, dus jij wil wel deelnemen aan een Crossfit les maar weet niet wat je zult gaan verwachten?

Iedere les begint met een warming-up, dan wat skill of kracht training en instructies over hoe bepaalde bewegingen moeten worden uitgevoerd. Vervolgens is het tijd voor de WOD (workout of the day). De klok gaat lopen en de workout begint, waarbij je elkaar zal ondersteunen en pushen om het beste uit jezelf te halen!

 

There’s big money in Crossfit, en schieten de Crossfit boxen als paddestoelen uit de grond. Ga op onderzoek uit wie je coaches zijn bij een box en of zij werkelijk Crossfit coaches zijn?! Sommige sportscholen of gyms bieden Crossfit aan op hun website, kies voor de juiste kennis en check of je te maken heb met een Affiliate Crossfit box. http://map.crossfit.com

 

Wat is jouw ervaring met Crossfit? En heb jij nog beginners tips? Vertel het hieronder!

 

Sharing is caring!! ❤️

 

2 Comments

 1. aafke
  13 november 2014

  Laat een reactie achter

  Leuk herkenbaar artikel! Ik ben net een maandje bezig met Crossfit en herken het verhaal over de eerste WOD. Ik dacht, het als jij, aardig fit te zijn. Ik loop halve marathons en kom regelmatig in de sportschool maar….. Tijdens de eerste 7 min. WOD ging ik kapot! Nu ben ik enthousiast geraakt en ben ik van plan om door te gaan en mijzelf te verbeteren.

  1 vraag komt wel in mij op bij het lezen van de voeding lijst van Paleo. Ik verdiep me al lange tijd in voeding en eet zo natuurlijk mogelijk. In de lijst wordt echter het eten van peulvruchten en ook granen als haver en quinoa afgaden. Waarom is dit? Ik heb juist geleerd dat deze producten erg gezond zijn, en daarnaast het het lichaam met name bij duursport toch juist behoefte aan koolhydraten?

  • Petra van den Driessche
   13 november 2014

   Laat een reactie achter

   Hey Aafke, leuk je vraag!
   Je bent niet de eerste die dit vraagt,ik ga het uitleggen.
   Granen en haver vallen onder de pseudo granen en worden gezien als superfood.
   Ik denk dan ook dat ze teveel in een gouden lijstje geplaatst worden (commercie)!
   Haver, granen en peulvruchten hebben een te hoog glycemische waarde om Paleo te zijn,in Jip & Janneke taal….ze bevatten veel te veel koolhydraten! Maar het is prima om het af en toe te eten, vandaar dat ik voor 90% het Paleo principe volg want ik vind een havermout papje ook zó lekker op zijn tijd!!

Leave a Reply

*De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>