Z-Burpees-1

Burpees…. je gaat er van Houden!!

17 oktober 2014 | Geplaatst in:Crossfit, workouts

Burpees…..be afraid, be very afraid!!!

 

Bij de naam alleen al wordt je toch een beetje ongemakkelijk. Voor diegene die de burpees regelmatig uitvoeren weten precies wat ik bedoel. Je krijgt ze, in mijn box dan, als je te laat komt, je spullen niet hebt opgeruimd en er wordt “te grappig” geroepen….tja dat zijn dan 25, 50 burpees bij een weddenschap of als je niet hard genoeg werkt. Ze staan synoniem voor een soort ‘punishment’ workout!

 

Crossfitters die leuk “Yay Burpees!” roepen als verteld wordt dat ze in de WOD voorkomen doen dat natuurlijk niet omdat ze er zó dol op zijn,…..en doe je dat wel dan ben je naar mijn mening niet goed bij je hoofd?! Ik weet namelijk niet één oefening die het schelden zo aanmoedigt in een WOD als de burpees.

 

Laatst kwam ik op een Crossfit site iets tegen en werd de vraag gesteld. “If burpee had an altenate name, it would be ___”. Hier komen er een paar!

 

  • Hell
  • Torture
  • Suck jumps
  • Killing
  • The devil
  • Satan’s idea of fun
  • My ex-wife  (leuk)!
  • Awful!!

En ga zo maar even door.

 

Eigenlijk is het een oefening die iedereen ‘loves to hate’ maar we weten ook wel dat de voordelen vele malen groter zijn dan het niet leuk vinden om het te doen. En wat kan er nou moeilijk zijn aan in een squat naar de grond, borst en benen op de grond, in push-up positie omhoog in een squat en een verticale sprong omhoog. En dat zo efficiënt en snel mogelijk.

 

Als je de burpee regelmatig doet, weet je dat er geen één spiergroep is die hiervoor een vrijbrief krijgt. Het is de perfecte ‘full body exercise’ en door de explosieve sprongen (ik tel er drie) is het een ware intensity oefening. Daarom is de burpee zo zwaar…..kracht en uithoudingsvermogen!!!

 

burpees-2

 

5 redenen om van burpees te houden. ❤️

 

1. Burpees zijn simpel.

je hebt er niets voor nodig alleen je lichaamsgewicht, tenzij je een vest met gewichten wil dragen…..over doorslaan gesproken straks meer! De burpee kan je overal doen en zijn perfect te combineren in je WOD burpee box jumps, burpee toes to bar, burpee pull-ups, burpee muscle-ups etc. Voor de meeste mensen is het een prima start oefening ook als je ze nog niet zo goed onder controle hebt.

 

2. Burpee is een functionele fitness oefening.

Bij de burpee worden alle belangrijke spiergroepen aan het werk gezet. Je armen, borst, billen, benen, hamstrings, kuiten, en je buik. Na een paar reps van deze ‘suckers’ voelt je lichaam als lood! Je gebruik natuurlijk het hele lichaamsgewicht, wat neer komt op een high-load, high-rep oefening wat weer perfect is voor het opbouwen van je spier uithoudingsvermogen.

 

3. Burpees geven je uithoudingsvermogen een boost.

Anaerobic (bron. Wikipedia) is een Grieks woord wat letterlijk betekent, leven zonder lucht mmm…..komt het je enigszins bekend voor?! Een anaerobic oefening is kort en onder hoge intensiteit dus als je met een hoge intensiteit je burpee uitvoert (wat ‘echt’ niet zo makkelijk is) bouw je aan je spier uithoudingsvermogen (zie boven) maar zal je ook aan het uithoudingsvermogen van je longen en hart werken. Waardoor je sneller en harder in een korte tijd een oefening kan uitvoeren….win win situatie!!

 

4. Burpees zijn perfect voor gewichtsafname.

Doe ze snel met een hoge intensiteit en je hebt een echte calorieën verbrander waar je ‘u’ tegen zegt (de hele dag)! Burpees verbranden meer dan 50% vet…..“yay burpees!”

 

5. Burpees je gaat er van houden?!

Op het moment dat je vol in je burpees zit en je hapt naar zuurstof, je hart het allemaal niet meer bij kan houden denken we allemaal wat voor ellende is dit, wat doe ik mijzelf aan? Maar als je uiteindelijk klaar bent met je burpees dat gevoel dat je gewoon door bent gegaan en iets bereikt hebt, dat gevoel wint het nooit van het afzien! En als je dan ook nog na een tijd resultaat zult zien in je uithoudingsvermogen je wordt sneller, beter in het uitvoeren dan weet je het zeker……misschien ga ik toch stiekem van de burpees houden!!

 

 

Burpees je kan er ook in doorslaan!

 

Zo, dus jij denkt dat je stoer bent met het behalen van je 100 burpees challenge? “Cute” zouden de trainers van Healthflow in Rockanje zeggen. Richard & Fabian hebben op 10 oktober een ‘echte’, echte challenge gedaan. Burpees for a good cause namelijk geld ophalen voor het KWF kankerbestrijding. Voor iedere euro die gedoneerd is  deden Richard & Fabian 1 burpee, met een max van 1010 burpees p.p. Vrijdagavond bij Healthflow, de kots emmers waren netjes aan de zijkant neer gezet en onder aanmoediging van klanten, collega’s, vrienden, lovers en familie kon er worden begonnen aan de ‘death by burpees challenge!’ DJ Dennis de Ruijter ondersteunde de jongens met vette beats, want met muziek gaat alles beter. De mannen hebben 1010 burpees uitgevoerd p.p. wat een prestatie met de gedachte dat 50 burpees al ‘hell’ is!

Totaal hebben Richard & Fabian € 2250,- opgehaald voor het KWF kankerbestrijding! Ik zeg handjes in de lucht voor deze mannen!!!

 

IMG_0159

burpee geld

 

De burpee is de ‘spinazie’ onder de oefeningen! Als jij ze regelmatig blijf doen zal je zien dat je sterker wordt en je conditie met stappen vooruit zal gaan een total body workout…..dus geef de burpee een kick start in je training. Woop woopp!!

 

Your turn: Hoeveel burpees doe jij achter elkaar?

 

Hallo Facebook vrienden! If you like this article why not spread the word by sharing this post with your friends. ❤️

 

 

 

Leave a Reply

*De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>